Kategorier
Bolig & indretning

Blowerdoor test – Hvad er det?

En blowerdoor test er en proces, der bruges til at måle bygningers lufttæthed. Den indebærer, at man bruger specialudstyr til at fjerne tryk eller tryk på en bygning og måle den hastighed, hvormed luften bevæger sig ind og ud. Denne måling, der udtrykkes som et luftstrømstal eller “luftlækagehastighed” (også kendt som bygningstæthedstest), giver mulighed for sammenligning mellem bygninger og hjælper med at identificere problemområder, der kan være medvirkende til energitab. Blowerdoor test kan også bruges til at hjælpe boligejere med at afgøre, hvor meget luftinfiltration der forekommer på grund af dårlig installationspraksis under opførelsen, ekstreme vejrforhold eller forældede ventilationssystemer. Blowerdoor testen giver data om bl.a. omfanget af luftlækager, hvor disse lækager forekommer, og hvordan meget energi går tabt gennem dem. Denne type test kan hjælpe boligejere med at træffe informerede beslutninger om energieffektivitetsforbedringer, f.eks. ved at tilføje isolering eller installere nye vinduer og døre. Blowerdoor tests er en vigtig del af energisyn af boliger og bør udføres, når man overvejer større ændringer af ejendommens infrastruktur. I sidste ende giver blowerdoor tests værdifulde oplysninger, der gør det muligt for boligejeren at få en bedre forståelse af deres boligs lufttæthed. Dette giver mulighed for mere effektive forbedringer af deres bygningshindevæg, som vil spare penge på energiregningen i det lange løb.

Blowerdoor test – Hvornår udføres det?

Blowerdoor tests udføres normalt af certificerede fagfolk, som kan give detaljerede rapporter om, hvor meget luftinfiltration der forekommer i en bygning, og hvilke områder der skal gøres opmærksom på for at blive mere lufttætte eller effektive. Blowerdoor test udføres typisk i forbindelse med et ombygningsprojekt, f.eks. en tilbygning eller en opgradering af isoleringen, for at sikre, at arbejdet er udført korrekt, og at luftindtrængning er minimeret. For eksisterende boliger kan blowerdoor tests anbefales af energirevisorer for at identificere områder, der giver anledning til bekymring. Boligejere bør overveje at få udført blowerdoor test mindst hvert femte år for at opretholde optimal ydeevne og effektivitet i deres ejendom.

Blowerdoor test – Fordele?

En blowerdoor test vil give værdifuld indsigt i, hvor meget energi der går tabt på grund af luftinfiltration i en bolig. Ved at vide, hvor lækagerne er, kan boligejerne træffe mere velinformerede beslutninger om, hvilke områder der skal forbedres for at spare penge på elregningen. Desuden blowerdoor test giver feedback om resultaterne af de forbedringer, der er foretaget, hvilket kan hjælpe med at identificere, om de fungerer efter hensigten. Blowerdoor tests eliminerer også behovet for gætterier, når det drejer sig om at vurdere, hvor lufttæt en bygning er, og giver en objektiv vurdering af dens nuværende effektivitet. Alt i alt er blowerdoor tests et vigtigt redskab for boligejere, der ønsker at spare penge og øge deres ejendoms energieffektivitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *